Μηχανοστάσια

Fire Protection Systems

ΠΡΟΒΛΗΜΑ           

Οι πυρκαγιές σε Μηχανοστάσια είναι ένα σχετικά συχνό και δυνητικά καταστροφικό φαινόμενο στον κόσμο σήμερα. Χωρίς προστασία, ένα μηχανοστάσιο μπορεί να καταστραφεί πλήρως από την ανεξέλεγκτη αύξηση μιας μικρής φωτιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εκθέσεις από τα αρμόδια όργανα, όπως το NFPA στις ΗΠΑ, είτε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία αυτών των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει στο διαμέρισμα του κινητήρα. Η πιο κοινή αιτία των πυρκαγιών του κινητήρα οφείλεται σε ηλεκτρική βλάβη με συνέπεια την ανάφλεξη του εύφλεκτου υλικού γύρω από αυτό, αλλά και στα υγρά που διέρρευσαν σε θερμές επιφάνειες.

Συστήματα με τη χρήση του πνευματικού σωλήνα ανίχνευσης, έχουν εγκατασταθεί σε χιλιάδες μηχανοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο, προστατεύοντας όχι μόνο το χώρο των μηχανών, αλλά και τις ηλεκτρικές γεννήτριες, τις διαδρομές των καλωδίων και άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Με την ανίχνευση και την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην πηγή, γρήγορα και πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξή της, τα συστήματα i-SAFE με τον πνευματικό θερμικό σωλήνα FiWaGuard Sensor Tube, παρέχουν αποτελεσματική πυροπροστασία όταν χρειάζεται και εξασφαλίζουν την ηρεμία των χειριστών, κατασκευαστών και φυσικά των επιβατών.


Η λύση iSAFE

Το σύστημα i-SAFE που χρησιμοποιείται σε μηχανοστάσια, αποτελείται από ένα μικρό δοχείο υπό πίεση, που περιέχει BIOVERSAL QF-R, σαν κατασβεστικό μέσο. Η φιάλη συνδέεται με ένα μήκος του πνευματικού θερμικού σωλήνα FiWaGuard Sensor Tube, ο οποίος δρομολογείται κατάλληλα σε όλο το χώρο του κινητήρα και παρέχει γραμμική, πνευματική ανίχνευση σε ένα περιβάλλον 3600

Σε περίπτωση φωτιάς ή σε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ο θερμικός σωλήνας θα «σκάσει» και θα εκτοξεύσει το κατασβεστικό μέσο κατ’ευθείαν στη φωτιά και στην πηγή της, επιτυγχάνοντας άμεση πυρόσβεση. To κατασβεστικό υλικό BIOVERSAL QF-R γρήγορα διαχέεται στο θάλαμο του κινητήρα, σβήνοντας άμεσα την πυρκαγιά, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την επανάφλεξη. Το κατασβεστικό υλικό είναι μη τοξικό, κατάλληλο για χρήση σε ηλεκτρικές φωτιές και φωτιές κατηγορίας «Β» (που περιλαμβάνουν υγρά καύσιμα), καθώς και για τρισδιάστατες φωτιές (3D fires). Το δοχείο του κατασβεστικού υλικού λειτουργεί σε χαμηλή πίεση, περίπου 14-16 bar.

Το σύστημα επίσης έχει τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με ένα διακόπτη πίεσης (pressure switch), ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την πίεση της φιάλης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηχήσει έναν συναγερμό ή να ενεργοποιήσει κάποιο αυτοματισμό, σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος μετά από μια φωτιά.

Το σύστημα i-SAFE με τη χρήση του πνευματικού σωλήνα ανίχνευσης FiWaGuard Sensor Tube, είναι ιδανικό για την ανίχνευση πυρκαγιάς σε μηχανοστάσια, δεδομένου ότι έχει εξαιρετική αντοχή στη δόνηση, τη βρωμιά, καθώς και τις ακραίες θερμοκρασίες από τα περιβάλλοντα στα οποία υπόκεινται τα μηχανοστάσια.

Επίσης, λόγω της πνευματικής λειτουργίας, δεν απαιτεί καμία ενέργεια για να λειτουργήσει και δεν τοποθετεί επιπλέον πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος ή του σκάφους.

Μετά την πυρόσβεση, το κατασβεστικό υλικό ενεργεί το ίδιο σαν ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ & ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ και έτσι ΔΕΝ απαιτείται ιδιαίτερος καθαρισμός. 

Τυπικό Σύστημα Προστασίας Κινητήρα

Ένα τυπικό διαμέρισμα κινητήρα μηχανοστασίου, μπορεί να προστατευθεί με τη χρήση μίας φιάλης χωρητικότητας από 2 έως 9 λίτρων και ενός μήκους θερμικού σωλήνα FiWaGuard Sensor Tube. Ο θερμικός σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ωστε η ροή αέρα εντός του διαμερίσματος να μην επιρρεάζει αρνητικά είτε την ανίχνευση είτε την πυρόσβεση. Ο θερμικός σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί επάνω από όλα τα επικίνδυνα σημεία, δεδομένου οτι το κατασβεστικό υλικό θα εκτοξευθεί προς τα κάτω και έξω από τον πυθμένα του διαμερίσματος.Επίσης, όπως με όλα τα συστήματα Άμεσης Πυρόσβεσης Χαμηλής Πίεσης, η ασφαλής τοποθέτηση του θερμικού σωλήνα είναι εξαιρετικά σημαντική. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται μία απόσταση 35cm το μέγιστο μεταξύ των στηριγμάτων, που εξασφαλίζουν και τη σωστή διαδικασία πυρόσβεσης.

 

i-SAFE SYSTEMS

Στην πυροπροστασία, στόχος δεν είναι να σβήσουμε μια φωτιά που έχει ήδη πάρει διαστάσεις, αλλά να προλάβουμε μια φωτιά ΠΡΙΝ εκδηλωθεί, ή να τη σβήσουμε ΠΡΙΝ πάρει διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Στόχος είναι η καταστολή της αρχικής φωτιάς.

Αυτό ακριβώς υπηρετεί το σύστημα i-SAFE. Η ψυχή του συστήματος είναι ο θερμικός σωλήνας FiWaGuard. Με την ευελιξία που μπορεί και παρέχει ένας πλαστικός σωλήνας 6 χιλιοστών μπορείτε να πετύχετε 100% τον στόχο σας, την καταστολή της μικρής αρχικής εστίας, που είναι ΠΑΝΤΑ ο πρόδρομος μιας φωτιάς σε ανάπτυξη.

Ο σωλήνας FiWaGuard διαθέτει στην επιφάνειά του άπειρα σημεία ανίχνευσης φωτιάς. Και κάθε σημείο που θα ανιχνεύσει φωτιά, η ίδια η φωτιά το μετατρέπει αυτόματα σε ακροφύσιο κατάσβεσής της. Αυτή η διπλή φύση του σωλήνα, κάνει το σύστημα i-SAFE, τόσο ιδανικό, όσο και μοναδικό.

Ιδανικό, αφού ο σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί με ελάχιστο κόστος, οπουδήποτε κοντά σε πιθανές εστίες ανάφλεξης και να πετύχει το απόλυτο αποτέλεσμα τη στιγμή της κρίσης.

Μοναδικό, διότι δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα με άπειρα σημεία ανίχνευσης-κατάσβεσης. Με αυτές τις δύο ιδιότητες, του μοναδικού και του ιδανικού, το i-SAFE γίνεται ένα εξαιρετικό όπλο στη δουλειά σας, προκειμένου να δώσετε λύσεις σε εφαρμογές που μέχρι τώρα δεν γινόταν να καλυφθούν από άλλα συμβατικά συστήματα.

Το i-SAFE σε μια εφαρμογή δεν ανταγωνίζεται άλλα συστήματα ούτε τα καταργεί. Λειτουργεί με χειρουργική ακρίβεια πρώτο απ’ όλα, παρέχοντας την άμεση κατάσβεση της αρχικής μικρής φωτιάς με έμφαση σε δύσκολα σημεία υψηλής επικινδυνότητας.

Ωστόσο, το i-SAFE δεν αποτυγχάνει, δεν "χαλάει".

Η σχεδίαση της λειτουργίας του βασίζεται στη φιλοσοφία του ότι «χαλάει» για να δουλέψει, οπότε δεν μπορεί να μην δουλέψει αν χαλάσει! Έτσι, καλύπτοντας με το i-SAFE τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας, πετυχαίνετε το απόλυτο αποτέλεσμα.

Σβήνετε τη φωτιά ακριβώς στο σημείο και τη στιγμή που πάει αυτή να ξεκινήσει.

Κατεβάστε τα σχετικά έντυπα  

100% Complete