Πυρόσβεση Καιόμενων Ελαστικών

BIOVERSAL- QF/QF-r

MU-WF BIOVERSAL TECHNICAL DOC  #DOC 2018/MUWF/BIOVERSAL/TIRES/Rev. 1.0

Οι πυρκαγιές σε ελαστικά, κατατάσσονται στις πιο σύνθετες και επικίνδυνες κατηγορίες πυρκαγιάς παγκοσμίως, τόσο για τη δυσκολία αντιμετώπισης τους, όσο και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες: ως γεγονότα ταχείας καύσης που οδηγούν σε σχεδόν άμεση απώλεια ελέγχου, και ως αργή καύση (πυρόλυση) η οποία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και για πάνω από μια δεκαετία.

Η πυρόσβεση των ελαστικών είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη. Η φωτιά απελευθερώνει έναν πυκνό και τοξικό καπνό που περιέχει κυάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και προϊόντα βουταδιενίου και στυρολίου. Τα ελαστικά καύσης θερμαίνονται και, καθώς έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, είναι πολύ δύσκολο να κρυώσουν. Επιπλέον, συχνά καίγονται στο εσωτερικό τους ακόμα και όταν σβήνουν εξωτερικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο της επανάφλεξης.

Πυρκαγιά Ελαστικών & Χρήση BIOVERSAL® QF-R

Οι πυρκαγιές ελαστικών είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο σκηνικό πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχέως λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα σε ένα τρισδιάστατο και επαναφλέξιμο σενάριο, το οποίο είναι αδύνατο να σβήσει με τους συμβατικούς αφρούς AFFF ή FP, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κατάσβεση σε πυρκαγιά δύο διαστάσεων και ειδικά σε περιπτώσεις πυρκαγιών στις επιφάνειες καυσίμων των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου και ως εκ τούτου οι χρόνοι κατάσβεσης είναι εξαιρετικά μεγάλοι.

Επίσης η ταχέως εξελισσόμενη και ενισχυμένη ακτινοβολία θερμότητας και τοξικού καπνού,  σε συνδυασμό με το περιορισμένο βεληνεκές ρίψης των αφρογεννητριών , καθιστούν την προσέγγιση στην πυρκαγιά εξαιρετικά δύσκολη, ενίοτε  δε η φωτιά διογκώνεται, λόγω της δημιουργίας υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας και αναποτελεσματικής χρήσης αφρού.

Τι είναι το BIOVERSAL QF-R;

Το Bioversal QF-R είναι μια παγκοσμίως μοναδική τεχνολογία οικολογικού αφρού με τεχνολογία ενθυλακώσεως μυκηλίου, η οποία είναι εξαιρετικά ελαιόφιλη.

Έτσι συμπεριφέρεται αντίθετα από τον ελαιόφοβο αφρό.

Το αφρώδες νερό χωρίζει το καύσιμο σε μικροσταγονίδια και το καλύπτει με ένα ανθεκτικό στην θερμότητα στρώμα νερού και Bioversal, παρέχοντας αμέσως μεγάλη επιφάνεια ακραίας ψύξης (επιδρώντας έτσι στην μεταβλητή της θερμοκρασίας) και εμποδίζοντας το καύσιμο να έλθει σε επαφή με το οξυγόνο. Τέλος το στρώμα αφρού παρέχει αντοχή στην επανάφλεξη, καλύπτοντας την επιφάνεια με κολλώδη αφρό.

Η πυρόσβεση με Bioversal QF-R παρέχει στον χρήστη περισσότερη ευελιξία.

Δεδομένου ότι ο αυλός εκτόξευσης παρέχει έως και τριπλάσιο βεληνεκές ρίψης διαλύματος Bioversal QF-R - νερού σε σχέση με τις συμβατικές αφρογεννήτριες (ακριβώς επειδή είναι αφρόνερο και όχι αφρός), προκύπτει ότι ο πυροσβέστης / χρήστης μπορεί να παραμένει στον τόπο της φωτιάς και να συνεχίζει την κατάσβεση, όντας μακριά σχετικώς από την μεγάλη εκπομπή θερμότητας και τοξικού καπνού και έχοντας στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα τεχνικών ρίψης.

Η πυρκαγιά τίθεται γρήγορα υπό έλεγχο και είναι προσβάσιμη.

Η εξαιρετική ικανότητα ψύξης είναι ορατή με την παραγωγή έντονου ατμού νερού, όταν γίνεται κατάσβεση πυρκαγιάς με Bioversal QF-R. Οι υδρατμοί αυτοί απορροφούν  τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας και το καύσιμο και καταστέλλουν τον τοξικό καπνό.

Επιπλέον, το φαινόμενο ενθυλάκωσης καυσίμου μειώνει κατά 90% την εκπομπή εκρηκτικών πτητικών οργανικών ενώσεων, εξουδετερώνει την διάδοση τοξικού καπνού και παρέχει βελτιωμένη ορατότητα στους πυροσβέστες.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς του και της μικρής του κατανάλωσης, το Bioversal QF-R.  είναι λιγότερο δαπανηρό στο λειτουργικό του κόστος από οποιοδήποτε άλλο αφρό στην αγορά.

  

 Βασικά Χαρακτηριστικά Κατασβεστικού Μέσου BIOVERSAL QF-R

 • Κατασβεστική ικανότητα σε κατηγορίες πυρκαγιών  Α, Β, F και ιδιαίτερα σε πυρκαγιές που περιλαμβάνουν Υδρογονάνθρακες. 
 • Δυνατότητα κατάσβεσης τρισδιάστατων (3D) πυρκαγιών
 • Εξαιρετική ικανότητα άμεσης ψύξης
 • Αντοχή στην επανάφλεξη
 • Δημιουργία Αντιεκρηκτικού περιβάλλοντος
 • Έχει ουδέτερο Ph και διαθέτει πιστοποίηση για χρήση απ’ ευθείας σε άνθρωπο
 • Είναι ένα οικολογικό καθαριστικό, που κάνει την ρύπανση βιο-διασπωμένη
 • Δεν προκαλεί ρύπανση και παράπλευρες ζημίες, όπως προκαλούν η ξηρή σκόνη, τα χημικά και τα συνθετικά υγρά
 • Λόγω της αποτελεσματικότητάς του και της μικρής του κατανάλωσης, το QF-R είναι λιγότερο δαπανηρό στο λειτουργικό του κόστος από τους συμβατικούς αφρούς
 • Ευέλικτο προϊόν κατά τους τρόπους χρήσης του (προσαρμογή σε υφιστάμενα μέσα κατάσβεσης).

Τροχήλατη Μονάδα Παραγωγής Αφρού BIOVERSAL

(Παράδειγμα χρήσης του κατασβεστικού μέσου BIOVERSAL QF/QF-R)

Το μέσο πυρόσβεσης, βάση του οποίου έχει σχεδιαστεί η τροχήλατη αφρογεννήτρια, είναι το Bioversal ®QF-Rένα καινοτόμο προϊόν οικολογικού αφρού πυρόσβεσης με τεχνολογία ενθυλάκωσης μυκηλίου (encapsulation).

Αφού συνδέσουμε τη μονάδα με το σημείο υδροληψίας , το νερό εισερχόμενο από τον αναμίκτη γραμμής, απορροφά την απαιτούμενη ποσότητα Bioversal ®QF-R και την αναμιγνύει με το νερό. Η αναλογία ανάμειξης ρυθμίζεται από 0-6%. Το τελικό  διάλυμα που προκύπτει Bioversal ®QF-R & νερό, δεν απαιτεί χρήση αφρογεννήτριας και είναι έτοιμο προς χρήση. 

Το σύστημα αποτελείται κυρίως από:

 • Τρέιλερ (καρότσι) ατσάλινο, με χειρολαβή
 • Πλαστική δεξαμενή αποθήκευσης του κατασβεστικού μέσου, χωρητικότητας έως 100ltr
 • Αναμίκτη γραμμής με ρυθμιστή ανάμιξης
 • Αυλό εκτόξευσης νερού (τύπος AWG HS Nozzle)
 • Δύο (2) υποδοχείς με σωλήνα 20/30m o καθένας, ονομαστικής διάστασης 1 ¾’’ ή 2’’.
 • Σωληνάκι αναρρόφησης D-19 – 1500mm

100% Complete