Σταματούν οι σάκοι με άμμο τις πλημμύρες;

 

Είναι οι σάκοι άμμου αποτελεσματικά εμπόδια πλημμύρας;

Οι σάκοι άμμου, μπορεί να φαίνονται ως ένα φθηνό φράγμα πλημμύρας για να κρατήσουν τα νερά μακριά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, αλλά είναι μη φιλικοί προς το περιβάλλον και η αντιμετώπισή τους είναι μια εξαιρετικά επίπονη εργασία που απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Κοστίζουν επίσης μια περιουσία για να αποθηκευτούν ή να μεταφερθούν οπουδήποτε και είναι πρακτικά αδύνατο να αναπτυχθούν γρήγορα.

Ευρώ προς ευρώ, οι εναλλακτικοί σάκοι άμμου FloodSax, μπορούν να αποτελέσουν έναν πιο αποδοτικό τρόπο παροχής αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο έξω από όσο και μέσα στα κτίρια. Εξοικονομούν χώρο για αποθήκευση και αναπτύσσονται γρήγορα και εύκολα ως εξαιρετικά αποτελεσματικά φράγματα πλημμύρας.

Παρακάτω λοιπόν παρατίθεται με λίγα λόγια, η μεγάλη συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ αμμόσακων και σάκων FloodSax.

Αμμόσακοι

Πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ για μεγάλες εταιρείες και τοπικές αρχές που χρειάζονται παλετοποιημένους αμμόσακους, έτοιμους όλο το χρόνο για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Μπορεί να αλλοιωθούν εάν αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως σε ψυχρές και υγρές αποθήκες.

Εξαιρετικά δύσχρηστοι κατά την ανύψωση και τον χειρισμό από προσωπικό με κάθε είδους προβλήματα υγείας, ασφάλειας και τεχνικής χειροκίνητου χειρισμού, που πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για τον μετριασμό των πλημμυρών στις επιχειρήσεις.

Δύσκολη και δαπανηρή μεταφορά οπουδήποτε, λόγω του βάρους τους. Ένα κουτί των 20 FloodSax ισοδυναμεί με 20 σακιά άμμου σε μια παλέτα.

Χρειάζεται πολύς κόσμος για να μετακινήσει οποιονδήποτε αριθμό σάκων άμμου οπουδήποτε και στη συνέχεια να τους μετατρέψει σε φράγματα πλημμύρας.

FloodSax

Εύκολη αποθήκευση. Η συσκευασία με τη μέθοδο κενού αέρος, εξοικονομεί ακόμα περισσότερο χώρο.

Πολλαπλών χρήσεων και ευέλικτο, σε αντίθεση με τους σάκους άμμου. Σε στεγνή κατάσταση, το FloodSax μπορεί να τοποθετηθεί σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως κάτω από σωλήνες και λέβητες, για να απορροφήσει σταγόνες και νερά από διαρροές διαφόρων τύπων. Οι παραδοσιακοί σάκοι άμμου είναι απλά σάκοι άμμου.

Θα είναι πάντα εκεί για να εξασφαλίσουν ότι θα είστε ξέγνοιαστοι. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε να αγοράσετε σακιά άμμου, εάν προβλέπεται πλημμύρα.

Μπορούν να φουσκώσουν στο νερό ακριβώς δίπλα στο σημείο που τα χρειάζεστε και να παραμείνουν διογκωμένα μέχρι να υποχωρήσει η πλημμύρα, οπότε είναι ιδανικά ως ισχυρά και ανθεκτικά φράγματα πλημμύρας.

Ελαφριά πριν από τη χρήση με τον τυπικό σάκο να ζυγίζει μόλις 0,5 κιλά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν σάκους άμμου.

Χιλιάδες μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα με ένα φορτηγάκι, εξοικονομώντας καύσιμα, μισθούς και ανθρώπινο δυναμικό.

Μπορεί να αποθηκευτεί σε μικρές αποθήκες σε όλη την περιοχή, όχι σε μια τεράστια κεντρική αποθήκη, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί ακόμη πιο γρήγορα στον τόπο του συμβάντος.

Ένα FloodSax μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στην τουαλέτα, προκειμένου να αποτρέψει το βρώμικο νερό που αναγκάζεται να ανεβεί μέσω των αποχετεύσεων και του αποχετευτικού αγωγού.

Το FloodSax δεν χρειάζεται άμμο - έναν από τους φυσικούς πόρους της γης - και έτσι συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους σάκους άμμου

Πού θα αποθηκεύατε τους σάκους άμμου;

Θα καταλάβουν πολύ χώρο και θα χρειαστούν ράφια βαρέως τύπου για να τα κρατήσουν, οπότε ιδανικά χρειάζονται αποθήκες.

Είναι οι σάκοι άμμου βιοδιασπώμενοι;

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι. Καταναλώνουν έναν από τους πολύτιμους πόρους της γης - την άμμο - αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να απορρίψουμε τους αμμόσακους όταν αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί.

Μπορούν οι σάκοι άμμου να επαναχρησιμοποιηθούν μετά την ανάπτυξή τους ως αντιπλημμυρικά φράγματα ;

Και πάλι, είναι ένα σαφές όχι, καθώς σχεδόν όλα τα νερά των πλημμυρών είναι μολυσμένα, οπότε μόλις χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των πλημμυρών, πρέπει να τους απορρίψετε για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα υγείας από όλα τα έντομα και τις βρωμιές που έχουν κολλήσει σε αυτούς από τα νερά των πλημμυρών.

Και το μεγαλύτερο ερώτημα όλων: Αποτρέπουν οι αμμόσακοι τις πλημμύρες;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος – με εμπειρογνώμονες σε θέματα πλημμυρών και ρύπανσης - λέει ότι οι αμμόσακοι κρύβουν πολλές παγίδες όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να είναι κατάλληλα για το σκοπό τους όταν πλημμυρίζουν. Ένας από αυτούς είναι οι εναλλακτικοί σάκοι άμμου FloodSax.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει: "Οι σάκοι άμμου είναι σχετικά αναποτελεσματικοί σε σύγκριση με τα ειδικά κατασκευασμένα προϊόντα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ενθαρρύνουμε θερμά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα".

 

Η έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος προσθέτει ακόμα ότι οι σάκοι άμμου:

* Διαρρέουν νερό ακόμη και όταν είναι καλά στοιβαγμένα και πατημένα στη θέση τους.

* Χρειάζονται δύο άτομα για να τους γεμίσουν και περίπου μία ώρα για να ετοιμαστούν μόνο 12 σακιά άμμου.

* Μπορεί να είναι δύσκολος ο χειρισμός τους και η τοποθέτησή τους μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα.

* Το εξωτερικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σάκων άμμου, συνήθως φθείρεται εάν παραμείνει στη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Συν τοις άλλοις, είναι δύσκολο ακόμη και να προμηθευτείτε σακιά άμμου, καθώς οι τοπικές αρχές δεν έχουν καμία ευθύνη να τα παρέχουν σε σπίτια και επιχειρήσεις όταν επίκειται πλημμύρα.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί: "Μην υποθέτετε ότι οι αρχές θα σας παράσχουν σακιά άμμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πλημμύρας. Είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους από τις πλημμύρες".

Στις ΗΠΑ, μια τοπική αρχή, η κομητεία Lewis στην Ουάσινγκτον, παραδέχεται ότι οι αμμόσακοι δεν θα κρατήσουν το νερό έξω από μόνοι τους, λέγοντας: "Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο ότι οι αμμόσακοι από μόνοι τους θα κρατήσουν το νερό έξω από ένα κτίριο. Χρησιμοποιήστε σανίδες διαχωρισμού (φύλλα κόντρα πλακέ) ή φύλλα πλαστικού μουσαμά με σακούλες άμμου".

 

Η κομητεία Lewis προειδοποιεί επίσης:

* Οι σάκοι άμμου δεν στεγανοποιούν το νερό.

* Οι σάκοι άμμου αλλοιώνονται όταν εκτίθενται για αρκετούς μήνες σε συνεχή διαβροχή και ξήρανση. Εάν οι σάκοι προμηθευτούν πολύ νωρίς, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικοί όταν χρειαστεί.

* Οι σάκοι άμμου δεν είναι πάντα αποτελεσματικό μέτρο σε περίπτωση πλημμύρας, επειδή το νερό τελικά θα διαρρεύσει μέσα από τους σάκους και τα λεπτότερα υλικά, όπως ο πηλός, μπορεί να διαρρεύσουν μέσα από τις ραφές.

 

Στην Αυστραλία, οι συμβουλές της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ για τη διαχείριση καταστροφών αναφέρουν: "Οι αμμόσακοι δεν θα σταματήσουν εντελώς το νερό. Μην τα παραγεμίζετε γιατί θα είναι πολύ βαριά για να τα μεταφέρετε".

Και προσθέτουν: "Οι σάκοι άμμου δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται εάν έχουν έρθει σε επαφή με πλημμυρικά ύδατα".

Οι παραδοσιακοί σάκοι άμμου κατασκευάζονται από χοντρό καμβά, γνωστό ως λινάτσα, υφασμένη από κάνναβη ή παρόμοιες ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπείς στη σήψη.